Skip to Content

Chronische pijn

Chronische pijn

Volgens de statistieken leven steeds meer mensen met chronische pijn, waarvoor de gewone behandeling niet helpt. Toch lijken er volgens de jongste onderzoeken legio alternatieven te zijn, van spirituele therapieën tot zoiets simpels als vitamine D.

Chronische pijn kan je leven verwoesten. De pijn heet chronisch als hij meer dan zes maanden aanhoudt. Wereldwijd hebben miljoenen mensen er last van. Volgens een groot NIPO onderzoek waren dat er in 2000 in Nederland al zo’n 800.000 en dit aantal is blijven stijgen. De e invloed op iemands leven heel ingrijpend. 65 Procent van alle patiënten lijdt aan slaapstoornissen en bijna 50 procent heeft problemen bij het lopen, sociale activiteiten, autorijden of in hun seksleven. Geen wonder dat de helft ook lijdt aan depressies. Sommigen zien zelfs zelfmoord als enige uitweg.Maar het hoeft niet zo te gaan. Het bewijs groeit dat de oorzaak van chronische pijn simpelweg kan liggen in een voedingstekort of een ander verstoord evenwicht in het lichaam. Een ‘holistische’ benadering, met een andere kijk op pijn, zou wel eens een oplossing kunnen bieden.

Vitamine D

Er wordt steeds meer bewijs gevonden dat zoiets simpels als vitamine D zou kunnen helpen.
Het Engelse Institute of Child Health stuitte in een onderzoek onder ongeveer 7000 volwassenen op een relatie tussen een laag vitamine D gehalte en chronische uitgebreide pijn (chronic wide-spread pain – CWP). Voor mannen was de uitkomst niet significant maar bij vrouwen bleek deze pijn te variëren met de vitamine D concentratie. Bij ’een gehalte van 75-99 nmol/L (wat als noodzakelijk geldt voor gezonde botten) was het percentage CWP iets meer dan 8 procent. Onder vrouwen met een gehalte lager dan 25 nmol/L was het percentage CWP bijna tweemaal zo hoog, namelijk 14,4 procent3.

Een Amerikaans onderzoek gaf afgelopen jaar soortgelijke resultaten te zien. Onderzoekers van de Mayo Clinic vonden een verband tussen een gebrek aan vitamine D en de hoeveelheid opioïden die patiënten met chronische pijn gebruikten. Onvoldoende vitamine D ging samen met tot tweemaal meer medicatie dan wanneer het vitamine D gehalte wel voldoende was. Bovendien waren bij opioïdgebruikers met een laag vitamine D gehalte het algeheel lichamelijk functioneren en de gezondheidsbeleving slechter4. Hoewel de genoemde twee studies niet als bewijs kunnen gelden voor de stelling dat een tekort aan vitamine D chronische pijn veroorzaakt, draagt de uitkomst wel bij aan het groeiend besef van het belang hiervan voor de pijnbestrijding. Vitamine D tekort zou de oorzaak kunnen zijn van een reeks aandoeningen waaronder pijn aan botten en gewrichten, spieren, fibromyalgie, reuma en osteoartritis, zo komt uit een uitgebreide analyse van het onderzoek tot dusver naar voren5.

Veel van dit onderzoek betrof pijn van het bewegingsapparaat (spier- en botpijn). Dr. Stewart Leavitt stuitte op 22 klinische studies naar het vitamine D gehalte bij patiënten met dit soort pijn en vond bij 70 procent van hen een tekort.
Het innemen van extra vitamine kan de pijn drastisch verbeteren. Bij 324 vrouwen met chronische rugpijn verlichtte vitamine D de symptomen met 95 procent en in de zwaarste gevallen zelfs met 100 procent6.

Een tekort leidt volgens Leavitt namelijk tot hypocalciëmie – een lage calciumspiegel in het bloed. Met als gevolg een opeenvolging van biochemische reacties met een negatieve invloed op het botmetabolisme en de gezondheid. Een daarvan is stijging van het bijschildklierhormoon (parathyroïdaal hormoon – PTH) wat de mineralisatie van het bot belemmert en een sponsachtige botstructuur tot gevolg heeft. Deze broze botstructuur neemt vloeistof op. Dit geeft vervolgens pijn vanwege een verhoogde druk op de omliggende weefsels (die rijk voorzien zijn van pijnzenuwen). Ook op een andere manier draagt vitamine D gebrek bij aan pijn. Uit het rapport van dr. Leavitt blijkt dat deze vitamine tevens een rol speelt bij meer algemene pijnsyndromen, waaronder neuropathie, migraine en autoimmuun-ontstekingsziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.
Wat het achterliggende mechanisme ook mag zijn, alle uitkomsten wijzen op een sleutelrol voor vitamine D bij de beheersing van chronische pijn.

BRON: Het Medisch Dossier