Skip to Content

Herstel spieren tijdens de nacht bij fibromyalgie

Herstel spierweefsel tijdens de slaap

Ochtendstijfheid is een frequent voorkomende klacht bij fibromyalgiepatiënten. Doordat de spieren 's nachts niet voldoende ontspannen ervaart de patiënt 's morgens een gevoel van stijfheid.

Stramme spieren
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zijn verstijfde spieren het eerste signaal van oververmoeidheid, burnout, chronische vermoeidheid en fibromyalgie. Tijdens een gezonde nachtrust kunnen spieren zich herstellen van de activiteit die overdag wordt ondernomen. Tijdens de diepe nachtrust produceert het lichaam voldoende hormonen o.a. het HGH hormoon die verantwoordelijk is voor deze herstelprocedure. Juist bij fibromyalgiepatienten verloopt deze nachtrust vaak niet goed. Het aantal mensen dat met deze pijnlijke spieren moet leven zal de komende jaren enkel maar dramatisch toenemen. Het is de tol die mensen moeten betalen voor een combinatie van verschillende factoren zoals een hectische, lees flexibele levenswijze, een daling van de voedselkwaliteit en de verslechtering van het milieu.

Uit onderzoek is gebleken dat in het bioritme van het menselijk lichaam bepaalde vitamines en mineralen elkaar versterken of juist afbreken. Alle levensprocessen spelen zich af in en door cellen. Eén van de verbazingwekkende eigenschappen van cellen is dat ze weten hoe laat het is. ‘s Nachts functioneert ons lichaam anders dan overdag. Biologische klokken zijn zo ingesteld dat organismen precies weten wat ze op welk tijdstip moeten doen en hebben daar de juiste stoffen bij nodig. De chronobiologie houdt zich bezig met het onderzoek van de biologische ritmen. Men heeft inmiddels zo'n honderd processen in ons lichaam ontdekt die hun eigen ‘klok’ hebben. Een Multi vitamine voor de dag zou andere vitaminen en mineralen moeten bevatten dan een multi voor de nacht. Overdag krijgt het lichaam de energie en tijdens de nachtrust worden de lichaamscellen weer opgebouwd. Overdag ondersteunen o.a. de B-vitamines het energieniveau en tijdens de nachtrust worden de lichaamscellen door een juiste keuze van vitamines, mineralen en kruiden in gereedheid gesteld voor de nieuwe dag. Op die manier zou je het bioritme van de mens beter kunnen ondersteunen en zodoende een goede slaap bevorderen zodat het lichaam zich 's nachts beter kan herstellen.