Skip to Content

Het belang van vitamine 12 bij fibromyalgie

Vitamine B12

Wist u dat het hebben van fibromyalgie vaak betekent dat u ook een tekort van vitamine B12 heeft? In de praktijk is gebleken dat ¾ van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B12 heeft. Veel van de klachten die bij fibromyalgie voorkomen, kunnen door een tekort aan vitamine B12 worden veroorzaakt.

Er is een duidelijke relatie tussen fibromyalgie en een extra behoefte aan vitamine B12. Patiënten met fibromyalgie kunnen enorm veel baat hebben met het slikken van een hoge dosis van vitamine B12. Dit heeft te maken met een verhoogde waarde van homocysteine in het ruggenmergvloeistof. Er is een duidelijke relatie tussen de vermoeidheid bij fibromyalgie en deze verhoogde waarde.

Een hoog homocysteïne gehalte karakteriseren de klachten zowel bij het Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) als fibromyalgie.

Deze verhoogde waarde, die tevens gevaarlijk is voor het krijgen van hart- en vaatziekten, wordt verlaagd door het nemen van foliumzuur, B12 en B6. Patiënten met fibromyalgie blijken ook nog wel eens afwijkende rode bloedcellen hebben, waardoor het zuurstoftransport vermindert. Ook dit is met vitamine B12 suppleties vaak te verbeteren.

Een proefbehandeling om te kijken of het verbetering geeft is eenvoudig. Men kan beginnen met sublinguaal (onder de tong) tabletjes van 3000 µg methylcobalamide. Mocht je het niet nodig hebben plas je het gewoon weer uit. De natuurgeneeskundige praktijk Edwin Wiersma in Den Dolder heeft veel ervaring met fibromyalgiepatiënten. Volgens Edwin Wiersma reageren veel patiënten bijzonder goed op het geven van B12 suppleties in combinatie biotine, B6 en foliumzuur.

Het advies:

Neem gedurende 1 à 2 maanden elke dag 1 tabletje methylcobalamine van 3000 µg (3mg) in combinatie met foliumzuur, B6 en biotine, van Vitakruid en laat deze smelten onder de tong. Het wordt dan direct via het mondslijmvlies opgenomen.

Meer informatie over Vitamine B12 vindt u op http://www.vitamine-b12-tekort.nl