Skip to Content

Metabool syndroom X

Metabool syndroom X

Mensen die veel carotenoïden eten, en lycopeen in het bijzonder, verlagen hun risico om aan het metabolisch syndroom te lijden met 50 procent. Dit blijkt uit een Nederlandse studie waarvan de resultaten werden gepubliceerd in de Journal of Nutrition.
Voor dit onderzoek deden wetenschappers, die verbonden zijn aan het Medisch Centrum van de universiteit van Utrecht, beroep op 374 mannen in de leeftijdscategorie tussen veertig en tachtig jaar oud. Een vijfde van de proefpersonen leed al aan het metabolisch syndroom. Het was precies ook deze groep mensen die amper carotenoïden gebruikte.
Mannen die dagelijks relatief veel carotenoïden, zoals lycopeen, bètacaroteen, bèta-cryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine innamen hadden zelfs 58 procent minder kans op symptomen die verband houden met het metabolisch syndroom. Het metabolisch syndroom wordt gekenmerkt door een te hoge bloeddruk, obesitas en een ontregeld glucose- en insulinemetabolisme. Het metabolisch syndroom leidt op termijn tot diabetes van het type 2 en tot hart- en vaataandoeningen.

Referentie:
I. Sluijs, J.W.J. Beulens et al. Dietary Carotenoid Intake Is Associated with Lower Prevalence of Metabolic Syndrome in Middle-Aged and Elderly Men. J Nutr. 2009; 139(5):987-992