Skip to Content

Natto

voedingssupplement voor sterke botten

Voedingssupplement uit Japan

Natto is de Japanse benaming voor een bereiding van gefermenteerde sojabonen. Japanners eten graag en vaak natto, maar in ons land is het nauwelijks te verkrijgen. Andere sojaproducten zoals tempeh en tofu hebben bij ons wel meer succes.

Natto bezit nochtans drie troeven voor een goede gezondheid:
- Natto is de rijkste bron van vitamine K2, een vitamine die helpt om calcium uit de bloedvaten weg te houden en om calcium in de botten te brengen.
- Natto bevat goed opneembare isoflavonen.
- Het nattokinase-enzym is een enzym dat de bloeddruk verlaagt en bloedklonters oplost.

Ook in China en andere Aziatische landen bestaan, weliswaar onder een andere naam, identieke gefermenteerde-sojaproducten.

Bronnen:
Hsia CH, Shen MC et al. Nattokinase decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutr Res. 2009 Mar;29(3):190-6.