Skip to Content

Obesitas wereldwijd een probleem

overgewicht

Een 'tsunami van obesitas' zorgt ervoor dat sinds 1980 het aantal volwassenen met gevaarlijk overgewicht wereldwijd bijna verdubbeld is. Dat blijkt uit een internationale studie die vrijdag in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. Aan de studie werkten onderzoekers van onder meer de Harvard University en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mee. Ze vrezen dat tientallen miljoenen mensen zullen sterven aan de gevolgen van vetzucht. De wetenschappers roepen daarom wereldwijd regeringen en gezondheidsorganisaties op om campagnes te beginnen tegen obesitas. Het Centrum voor Obesitas Europa, CO-EUR, biedt een adequate behandelmethode aan en opent deze week nieuwe behandelcentra in Zeist en Vught en binnenkort in Maastricht.

Internist en Medisch directeur van CO-EUR Wim Venekamp: “Wij zijn drie jaar geleden gestart met een ambitieuze en nu al zeer doeltreffende multidisciplinaire aanpak van obesitas in Heerlen en Hoensbroek waarbij door zeer intensieve en langdurige behandeling gewerkt wordt aan een blijvende gedragsverandering. Daarmee zijn nu reeds resultaten geboekt die leiden tot spectaculaire verbetering van de lichamelijke en psychische gezondheid.” Met meer dan drie jaar ervaring in het zuiden, waar meer dan 900 personen met succes behandeld zijn, is deze multidisciplinaire aanpak nu ook elders in Nederland beschikbaar. De behandeling die CO-EUR aanbiedt duurt ten minste 18 maanden en omvat buiten de medische aanpak een nadrukkelijke psychologische component. Verder komen ook ‘voeding’ en ‘bewegen’ in individuele sessies en in groepsverband expliciet aan bod. Het blijkt dat tweederde van degenen die aan het programma beginnen, het ook afmaken.

Onderzoek

Erik Aller, een onafhankelijke onderzoeker van de Universiteit Maastricht, evalueert gedurende zijn 4-jarige promotieonderzoek het behandelprogramma van CO-EUR. “Een eerste analyse van de meetgegevens laat zien dat de klanten van CO-EUR na 1 jaar gemiddeld 7,5% van hun gewicht zijn verloren. Na 18 maanden - het einde van de behandeling - is dit iets teruggelopen naar 6,4%”, constateert Aller. “Ter vergelijking laat een wetenschappelijke studie uit 2003 zien dat deelnemers aan het bekende Weight Watchers programma na een jaar een gemiddeld gewichtsverlies van 4,6% hebben bereikt. Het tweede jaar is dit gedaald naar 3%. Het aantal klanten van CO-EUR dat aan het begin van de behandeling boven de grens van morbide obesitas (BMI > 40 kg/m2) zit is na 18 maanden met 30% gedaald. Samen met de bovengenoemde factoren leidt dit tot een drastische vermindering van de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.”

Eigen ervaring

“Ik ben apetrots op mijn resultaten, die ik afgelopen jaar bij CO-EUR behaalde”, vindt cuisinier/vinoloog Ron Maertzdorf. Hij kwam via via in contact met CO-EUR en startte op 2 januari 2010, 158 kilo zwaar, de behandeling. Vandaag 45 kilo lichter vertelt hij over zijn ervaringen: “Meteen bij het eerste bezoek krijg ik een zeer positieve indruk. Men neemt ons serieus. Vaak nemen medici ons dikkerds niet serieus; ‘jouw gewicht verklaart alle klachten’, hoor je dan. Enthousiasme is trouwens het sleutelwoord van deze club. We begonnen met bewegen. Ik moest van ver komen ik kon nog amper 5 minuten lopen en dan alleen op vlakke weg. Met een speciaal schemaatje met steeds kleine beetjes, heb ik dit onder begeleiding een fysiotherapeut opgebouwd. Momenteel loop ik - ‘nordic-walking’ - ruim 2,5 uur aan een stuk door in heuvelachtig gebied; klachtenvrij en met plezier. De nieuwe leefregels waaronder het dieet was alles behalve gemakkelijk voor mij. Ik werk vrijwel de hele dag met culinaire producten en/of presenteer de heerlijkste wijnen. Ga er maar aanstaan! Wennen aan het nieuwe ritme, gaat vlot. Maar de resultaten liegen er niet om. Nu, na ruim een jaar CO-EUR ben ik 43 kilo afgevallen; van 158 naar 115 kg. Mijn BMI is met 10 punten verminderd en mijn buikomvang met 24 cm. En mijn medicijngebruik is nagenoeg gestopt. Kijkend naar de toekomst, stel ik met veel vreugde vast dat ik weer een toekomst heb – die had ik namelijk niet meer. Mijn levensstijl is blijvend veranderd. Met alles wat ik heb meegemaakt ben ik sterk gemotiveerd om anderen te helpen door mijn ervaringen te delen, want overgewicht is volksvijand nummer 1.”

De nieuwe behandelcentra van CO-EUR zijn in Zeist gevestigd op landgoed Dijnselburg en in Vught in het Van der Valk Hotel. Voor nadere inlichtingen is locatiemanager Dini van der Worm telefonisch bereikbaar onder nummer 0650 969 035. Zie ook www.co-eur.com