Skip to Content

Opvliegers vermindert door foliumzuur

Opvliegers tegengaan met foliumzuur.

Foliumzuur vermindert het aantal en de intensiteit van opvliegers tijdens de overgang aanzienlijk. Dit blijkt uit een studie die in september werd gepubliceerd in het tijdschrift Gynecological

Opvliegers zijn vervelende warmteopwellingen die voorkomen bij 75% van de menopauzale vrouwen. Ze worden veroorzaakt door een daling van het oestrogeenniveau. Hormonale substitutietherapie kan opvliegers verminderen, maar heeft gevaarlijke bijwerkingen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat bij vrouwen met opvliegers de aanmaak van het hormoon noradrenaline in de hersenen verhoogd is. Foliumzuur gaat deze verhoging tegen.
Vrouwen die een maand lang 5 mg foliumzuur per dag kregen, hadden minder opvliegers en minder intense opvliegers dan vrouwen die een placebo kregen. Er werd bij hen ook een afname van noradrenaline gemeten.

40% van de vrouwen die foliumzuur namen, hadden helemaal geen opvliegers meer en 21% had een matige verbetering. In de placebogroep had slechts één vrouw (4%) geen opvliegers meer en bij 85% werd geen verbetering gezien.
Twee weken na het stoppen van de foliumzuursuppletie waren de opvliegers bij alle vrouwen teruggekeerd.

De overgangsconsulenten kunnen u helpen met goede adviezen voor de beste alternatieven tijdens deze lastige periode voor vrouwen. Kijk op: www.overgangsconsulente.com

Referentie:
Gaweesh SS, Abdel-Gawad MM, Nagaty AM, Ewies AA. Folic acid supplementation may cure hot flushes in postmenopausal women: a prospective cohort study. Gynecol Endocrinol. 2010 Sep;26(9):658-62.