Skip to Content

Rusteloze benen

Bij het rustelozebenensyndroom (restless legs) gaan je benen verschrikkelijk ongemakkelijk voelen als je stilzit of in bed ligt. Je hebt dan altijd de neiging om je benen even te strekken of even rond te wandelen. Het syndroom kan de slaap verstoren en ook de nachtrust van de partner.

Mensen met rusteloze benen hebben voortdurend de neiging om met hun benen een kruipende, trekkende, kloppende of slepende beweging te maken. Ook jeuk pijn, brand, gevoelloosheid en krampen zijn mogelijk. De symptomen treden op na lange tijd van beweegloosheid. Ze verergeren tegen de avond of in perioden van stress. Sommige mensen stampen 's nachts met hun benen.

De behandeling van rusteloze benen berust in de eerste plaats op leefstijlveranderingen. Voldoende beweging onderdrukt de symptomen, maar te zware inspanningen hebben het tegengestelde effect. Massages of een warm bad ontspannen de beenspieren en verbeteren de bloedstroom. Hetzelfde geldt voor relaxatietechnieken zoals yoga en meditatie.

Een aantal zaken vermijd je best, zoals cafeïne, alcohol en tabak. Cafeïne zit in koffie, chocolade en bepaalde frisdranken (en in minder mate in thee). Sommige mensen hebben een tekort aan ijzer, waardoor ze te rode bloedlichaampjes aanmaken. Ook vitamine B2, vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12 zijn nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Sommige artsen schrijven ontstekingsremmers en pijnstillers voor tegen rusteloze benen. Die kunnen symptomatische verlichten geven, maar hebben ongewenste bijwerkingen of gaan op lange termijn niet meer werken. Afhankelijk van de ernst en het ongemak kun je voor natuurlijke alternatieven van pijnstillers en ontstekingsremmers kiezen.

Een uitgebreid informatie bulletin over rusteloze benen kunt u gratis bij ons aanvragen.
Stuur een mail naar info@veertigplusvitaal.nl en vermeld uw adresgegevens met het verzoek voor het info bulletin over rusteloze benen op te sturen.