Skip to Content

Staar

Staar
Bij mensen die ouder zijn dan vijftig jaar zijn maculaire degeneratie en cataract veel voorkomende oogproblemen. Zeker maculaire degeneratie kan voor invaliderende problemen zorgen.
Deze oogkwalen kunnen nochtans zeer eenvoudig worden vermeden indien men dagelijks voldoende luteïne en zeaxanthine inneemt. Deze beide carotenoïden concentreren zich in de retina van het oog en meer bepaald in de macula die ook de gele vlek wordt genoemd.
Het is de macula die verantwoordelijk is voor het scherpe centrale zicht van de mens. Indien de macula beschadigd raakt door te veel vrije radicalen (via zonlicht, luchtvervuiling en lipidoxidatie), wordt het centrale zicht wazig tot het volledig verdwijnt.
Enkel het zijzicht blijft intact. Dergelijke toestand wordt maculaire degeneratie genoemd.
Een dagelijkse aanvoer van luteïne en zeaxanthine zorgt ervoor dat de macula tot op hoge leeftijd normaal functioneert.
Mensen die driemaal per dag één tot drie capsules met luteïne (totaal 30 milligram) en 4000 microgram zeaxanthine innemen, en niet eenmaal 6 milligram luteïne en 800 microgram zeaxanthine, zoals nu wordt voorgeschreven,voorkomen niet alleen maculaire degeneratie maar ook cataract die de meest voorkomende oogziekte is die een operatie noodzakelijk maakt. Volgens de Australische 'Bleu Mountains Eye Study', waar 3654 proefpersonen aan deelnamen, biedt een optimale dosering van 30 milligram luteïne en 4000 microgram zeaxanthine de beste resultaten.
"Concreet betekent dit dat mannen en vrouwen die deze hoeveelheden luteïne en zeaxanthine, via een voedingssupplement, innemen 65 procent minder kans zouden hebben op het ontwikkelen van maculaire degeneratie of cataract", besluiten de wetenschappers die verbonden zijn aan de universiteit van Sydney.
Referenties:
o J.S.L. Tan, J.J. Wang et al. Dietary Antioxidants and the Long-term Incidence of Age-Related Macular Degeneration: The Blue Mountains Eye Study. Ophthalmology, February 2008, Volume 115, Issue 2, Pages 334-341