Skip to Content

Vegetarier of juist niet?

Het is aangetoond dat de kans op kanker groter is als je voornamelijk rood vlees eet. Vegetariërs en mensen die voornamelijk vis eten hebben – ten opzichte van vleeseters – een veel grotere kans dat ze vrij van kanker blijven.
Met uitzondering van kanker van de dikke darm en de einddarm. Deze vorm komt namelijk meer voor bij vegetariërs dan bij vleeseters. Bij een groot onderzoek is ontdekt welke voordelen een voedingspatroon zonder vlees (vegetarisch of voornamelijk vis) heeft. Bij 52.700 mensen werden de gezondheid en het voedingspatroon in kaart gebracht. Er werd een onderverdeling gemaakt in vleeseters, viseters, vegetariërs en veganisten. De meesten van hen aten de aanbevolen hoeveelheid van vijf porties groente en fruit per dag, waarvan wordt aangenomen dat deze de gezondheid in stand houdt.

Het aantal gevallen van kanker onder de vegetariërs en de viseters was significant lager dan onder de vleeseters, al was het hoge aantal gevallen van dikkedarmkanker onder vegetariërs verrassend.

Referentie: Am J Clin Nutr, 2009 March 18; doi: 10.3945/ajcn.2009.26736L