Skip to Content

Vrouwelijke eetgewoontes beter voor milieu

HALLE - Minder vlees en worst, meer fruit en groente: de voedingsvoorkeur van vrouwen is niet alleen goed voor hun gezondheid, maar ook beter voor het milieu dan de mannelijke eetgewoontes. Dat hebben onderzoekers van de universiteit in het Duitse Halle dinsdag bekendgemaakt.

Vrouwen eten gemiddeld minder vlees en boter. Dat is erg gunstig voor het broeikaseffect en het grondgebruik. De koeien die nodig zijn voor het vlees en de boter, stoten veel broeikasgassen uit en hebben nogal wat ruimte nodig.

Braadworst

Als alle Duitse mannen hun braadworst zouden laten staan en hetzelfde zouden eten als vrouwen, zou een oppervlakte vrijkomen van 15.000 vierkante kilometer. Dat is vergelijkbaar met de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel samen. Bovendien zou in Duitsland 15 miljoen ton broeikasgas en 60.000 ton ammoniak minder worden uitgestoten.

Voor de studie zijn gegevens gebruikt van een voedingsonderzoek onder circa 20.000 Duitsers in 2005 en 2006. Voeding zorgt in Duitsland voor 20 procent van de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2 en methaan.