Skip to Content

Dag & Nachtritme

Elke cel kan klokkijken. Dat is het uitgangspunt van nieuw onderzoek in het Rotterdamse Erasmus MC naar chemotherapie bij kanker. Want lichaamscellen met een 24-uursritme zijn 's ochtends misschien wel veel gevoeliger voor deze geneesmiddelen dan 's avonds. Of juist andersom: dat moet allemaal nog worden uitgezocht.

cholesterol, hartinfarcten

Hartchirurg Dr. Dwight Lundell geeft grote fout toe:

“Cholesterolverlagers verlagen de kans op hartziekten en infarcten niet!”
Zonder ontsteking, zal cholesterol zich niet ophopen in de wand van bloedvaten en hartziekten
veroorzaken: hartchirurg geeft grote vergissing toe!

immuniteit, botopbouw

Gezondheidsraad geeft nieuw vitamine D-advies

DEN HAAG - Baby’s en kinderen tot vier jaar moeten dagelijks 10 microgram extra vitamine D nemen, ouderen vanaf 70 jaar per dag 20 microgram. Zo luidt het nieuwe advies van de GezondheidsraadDe Gezondheidsraad heeft in een adviesrapport de aanbevolen hoeveelheden vitamine D herzien volgens de huidige stand van de wetenschap. Ook is opnieuw...

Herstel spierweefsel tijdens de slaap

Ochtendstijfheid is een frequent voorkomende klacht bij fibromyalgiepatiënten. Doordat de spieren 's nachts niet voldoende ontspannen ervaart de patiënt 's morgens een gevoel van stijfheid.

Stramme spieren

vitamine d3, visolie

De herfst staat voor de deur: blaadjes beginnen te vallen, dagen worden korter en we verkiezen om meer tijd door te brengen binnenshuis.
Gebrek aan zonlicht tijdens de herfst - en wintermaanden, met vitamine D tekort als gevolg, ligt mede aan de basis van heel wat najaarsdepressies.

Behandeling van depressie in de praktijk: onrechte voorkeur voor medicatie

Alle Angelsaksische richtlijnen (VS, UK, Australië) bevatten dezelfde aanbeveling: psychotherapie is de eerste keus van behandeling bij jongeren; medicatie indien nodig geacht. Ingeval medicatie voorgeschreven wordt, is fluoxetine de eerste optie, en nauwe opvolging is dan noodzakelijk omwille van het...

borstkanker screening

Borstkankerscreening nuttig?

Door de opkomst van mammografie als de voornaamste screeningsmethode zijn methoden als thermografie en echografie in de verdrukking gekomen, en dat terwijl ze een cruciale rol kunnen spelen en vrouwen kunnen helpen borstkanker te overleven.

Hart- en vaatziekten, homocysteine, B12, Foliumzuur

Twee gerenommeerde onderzoekers blijven het onderzoek naar foliumzuur bij hart- en vaatziekten (hvz) ondersteunen, ondanks de tegenvallende resultaten van recente studies. Foliumzuur verlaagt de homocysteïnewaarde in het bloed, dat een risicofactor is voor hvz.

Artsen onvoldoende op de hoogte van risico’s bij mensen met schildklieraandoening
Meer Nederlanders lopen grote kans op hart- en vaatziekten.

Bij het rustelozebenensyndroom (restless legs) gaan je benen verschrikkelijk ongemakkelijk voelen als je stilzit of in bed ligt. Je hebt dan altijd de neiging om je benen even te strekken of even rond te wandelen. Het syndroom kan de slaap verstoren en ook de nachtrust van de partner.

Vitamine B12, vermoeidheid, polyneuropathie

Interview vitamine B12-deskundige

Internist Hajo Auwerda is gespecialiseerd in hematologie. In een interview met het Vitamine Informatie Bureau vertelde hij dat hij zich de laatste jaren heeft heeft verdiept in de behandeling van mensen met een vitamine B12-tekort. Hij gaf aan dat een groot probleem relatief eenvoudig op te lossen is.

HALLE - Minder vlees en worst, meer fruit en groente: de voedingsvoorkeur van vrouwen is niet alleen goed voor hun gezondheid, maar ook beter voor het milieu dan de mannelijke eetgewoontes. Dat hebben onderzoekers van de universiteit in het Duitse Halle dinsdag bekendgemaakt.

Vrouwen eten gemiddeld minder vlees en boter. Dat is erg gunstig voor het broeikaseffect en het grondgebruik....

Spabalancer

Wat is Spa Balancer?

Met het revolutionaire waterverzorging concept van Spa Balancer heeft u in de toekomst geen verdere toevoegingen nodig, om uw water helder en schoon te houden.
Spa Balancer is de innovatie, waarmee u het water in uw spa/swim-spa of jacuzzi helder, schoon en reukloos houdt - compleet biologisch en chloorvrij. Spa Balancer reinigt niet alleen het water, het...

kindermulti

Elke Dag Junior
De eerste kindermulti gezoet met Stevia

Vitals lanceert de eerste kindermulti met Stevia. Hoewel kauwtabletten zeer geschikt zijn voor kindermulti’s, waren de grote hoeveelheden suikers of synthetische zoetstoffen altijd een groot nadeel. Dat is verleden tijd met Elke Dag Junior die uitsluitend gezoet is met het natuurlijke en plantaardige Stevia. Een tweede groot...

rouwverwerking

Familie workshops

Al sinds jaar en dag organiseert Astrid Blom-Herruer workshops bloemschikken in het souterrain van haar huis. Na het overlijden van haar vader in 2010 besloot zij dit professioneler aan te pakken en richtte Gelegenheidsbloemwerken Ferdinand op. Inderdaad, vernoemd naar haar vader. In een knusse werkplaats biedt zij sindsdien de mogelijkheid om met familie of vrienden...

aanpassen 50plusser

Woning aanpassen of verhuizen?

Een aangepaste woning is een breed uitlegbaar begrip en iedereen met specifieke klachten heeft andere aanpassingen nodig als besloten wordt langer in dezelfde woning te blijven wonen.

Een voorbeeld is een trap- of huislift. Dit zijn prijzige investeringen en worden voor het grootste deel particulier gedragen.

Kenmerken: een aangepaste woning...

ergonomisch bad

Bij bubbelbaden zijn we het al lang gewend: ergonomische zitplaatsen die je omsluiten in het warme water. Lekker onderuit hangen en een beetje dobberen, zonder je best te hoeven doen om op je plek te blijven zitten. Dát comfort zien we ook steeds vaker in de baden terugkomen. Vooral als je niet zo groot bent – en in een te groot bad dus snel kopje onder glijdt - is dat héél comfortabel.

...
Vitamine B12

Wist u dat het hebben van fibromyalgie vaak betekent dat u ook een tekort van vitamine B12 heeft? In de praktijk is gebleken dat ¾ van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B12 heeft. Veel van de klachten die bij fibromyalgie voorkomen, kunnen door een tekort aan vitamine B12 worden veroorzaakt.

College van Beroep bevestigd uitspraak RCC; Vlees.nl is misleidend en zet consument op verkeerde been

Amsterdam, 4 juli 2011 – Het College van Beroep van de Stichting Reclame Code heeft in hoger beroep wederom geconcludeerd dat de website vlees.nl wel degelijk reclame is en dat tientallen uitingen misleidend zijn en de consument trachten op het verkeerde been te zetten.

Vitamine B12

Vegetariërs en veganisten hebben een verhoogde kans op een vitamine B12-gebrek. Controle van de alleen serumspiegel van B12 alleen is beslist niet voldoende.
Plantaardige bronnen van vitamine B12 zijn er eigenlijk niet: de stoffen die in eenvoudig laboratoriumonderzoek in planten aangetoond kunnen worden blijken voor 80% niet uit actieve vitamine B12.

Het is aangetoond dat de kans op kanker groter is als je voornamelijk rood vlees eet. Vegetariërs en mensen die voornamelijk vis eten hebben – ten opzichte van vleeseters – een veel grotere kans dat ze vrij van kanker blijven.

Elke ochtend een kop koffie is goed tegen chronische ontstekingen en oxidatieve schade. Tevens verhoogt de koffie het ‘goede’ cholesterol HDL en kan hij beschermend werken tegen diabetes type 2. Koffie bevat een aantal voedingstoffen, zoals calcium, en honderden biologisch actieve bestanddelen, zoals polyfenolen. Koffie maakt ook allerter.
Referentie: Am J Clin Nutr, 2010; 91: 950-957

Bescherming tegen straling

Als je in de buurt van een kernreactor woont, moet je bij een kernramp in de eerste plaats hoge doses jodium nemen. Kaliumjodide is bij de apotheek altijd beschikbaar voor kernrampen. De bedoeling is om je schildklier te verzadigen met natuurlijk jodium, zodat deze geen radioactief jodium kan absorberen. Aangezien wij ver van Japan verwijderd zijn hebben we...

Amsterdam, 01 februari 2011 – Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap doorlopen met een
tandvleesontsteking hebben een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte of een kind met te laag
geboortegewicht, in vergelijking met vrouwen die wel hun tandvleesontsteking vroegtijdig laten behandelen.
“Vrouwen die zwanger willen worden zouden hun tandvlees moeten na laten kijken of...

overgewicht

Een 'tsunami van obesitas' zorgt ervoor dat sinds 1980 het aantal volwassenen met gevaarlijk overgewicht wereldwijd bijna verdubbeld is. Dat blijkt uit een internationale studie die vrijdag in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. Aan de studie werkten onderzoekers van onder meer de Harvard University en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mee. Ze vrezen dat...

bewustzijn

Stil staan bij wat je werkelijk beweegt

Iedere eerste zondag van de maand is er een stilte meditatie bij UMAI Centrum voor Bewust Zijn. Ze willen hiermee tegemoet komen aan de behoefte van veel mensen aan rust, bezinning, pas op de plaats maken en los van alle drukte en hectiek even lege tijd creëren.

Wat is een stilte meditatie?

D-Mannose is een zeldzame omgekeerde suiker die voorkomt in de natuur, en zelfs in geringe hoeveelheden door ons lichaam aangemaakt wordt. Vaak is er een klein beetje D-Mannose aanwezig in vruchten zoals ananas en veenbes. De bacterie E. coli, die normaal in de darmen leeft maar bij veel vrouwen helaas ook in de plasbuis voorkomt kan daar een echte plaaggeest worden. D-Mannose hecht zich aan...

Wijntoerisme maar dan net een tikkeltje anders
U kunt een wijnkelder op de traditionele wijze bezoeken en genieten van het goede leven op een Frans wijndomein. Maar ontdek de wijngebieden eens op een geheel andere manier! Er zijn wijndomeinen en toeristische organisaties die de wijnreizen net een tikkeltje anders aanbieden. U bezoekt de Franse wijnstreken op een unieke en spectaculaire...

sprookjeswereld

Met uw kleinkinderen naar een sprookjeswereld

Op de Sprookjescamping beleeft u iedere dag 1 groot sprookje: tandenpoetsen met Tati de Toverfee in de sanitairgebouwen, knuffelen met Bumpie de Beer, lekker gek doen met Droesem de draak en natuurlijk iedere dag een spectaculair theater met de sprookjesfiguren.

Fietsend de afwisselende natuur van Nederland ontdekken
Maak op de fiets kennis met de gebieden van Natuurmonumenten. Van het Lage Land van Texel tot het Geuldal, en van De Wieden tot de Bloemdijken van Zuid-Buiveland. De 52 fietsroutes door de natuur zijn zo’n 15 tot 35 kilometerlang en voeren je langs uitgestrekte weilanden, kronkelige rivieren, dijken, duinen, mooie dorpen, prachtige...

beter met voeding

Beter met voeding is de titel van de brochure die u gratis kunt aanvragen bij de stichting betergewricht. Artrose is één van de meest voorkomende vormen van gewrichtsklachten. Dat het gewrichtskraakbeen dunner wordt als we ouder worden is helaas een gegeven. Eén op de tien mensen boven de 50 jaar krijgt last van artrose en boven de 80 jaar heeft bijna iedereen er last van. Maar het heeft niet...

De stralingsdosis van CT-scans is zo veel hoger dan altijd gedacht werd, dat ze wellicht kanker veroorzaken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. In sommige bevolkingsgroepen blijkt één op de tachtig mensen die een standaard CT-scan krijgen kanker te krijgen van de straling, aldus onderzoekers van de Universiteit van California in San Francisco. Jonge mensen en vrouwen lijken een groter risico te...

Calcium in megadoseringen blijkt juist broze botten te veroorzaken.

Voor vrouwen die geen oestrogenen slikten of voor mensen ouder dan 50 jaar zou een dosering van 1500 mg calcium nodig zijn volgens de Nationale en Internationale Gezondheidsinstituten. Maar volgens dr. Robert P. Heaney van Creighton University in Omaha (Nebraska) is de hoeveelheid natrium en eiwitten die we in ons...

Opvliegers tegengaan met foliumzuur.

Foliumzuur vermindert het aantal en de intensiteit van opvliegers tijdens de overgang aanzienlijk. Dit blijkt uit een studie die in september werd gepubliceerd in het tijdschrift Gynecological

Opvliegers zijn vervelende warmteopwellingen die voorkomen bij 75% van de menopauzale vrouwen. Ze worden veroorzaakt door een daling van het...

Immuunsysteem

Versterken van het immuunsysteem

Een sterk afweersysteem is altijd de beste manier om een verkoudheid te voorkomen. Als het afweersysteem verzwakt is, kunnen infecties gemakkelijk toeslaan. Vooral in de winter als verkoudheden vaker optreden is het belangrijk om het infectierisico te verkleinen door een aantal preventieve maatregelen te nemen.

De volgende stappen kunnen je...

voedingssupplement voor sterke botten

Voedingssupplement uit Japan

Natto is de Japanse benaming voor een bereiding van gefermenteerde sojabonen. Japanners eten graag en vaak natto, maar in ons land is het nauwelijks te verkrijgen. Andere sojaproducten zoals tempeh en tofu hebben bij ons wel meer succes.

Natto bezit nochtans drie troeven voor een goede gezondheid:
- Natto is de rijkste bron van vitamine K2, een...

Het gewricht in de duimmuis

Het gewricht bij de duimmuis raakt vaak beschadigd door herhaaldelijk draaien, buigen of grijpen bij activiteiten zoals langdurig dezelfde bewegingen maken bijvoorbeeld breien of wringen.

Knieklachten

De knie is een gewricht dat veel gewicht moet dragen. De knie wordt vaak getroffen door slijtage. Het is het meest kwetsbaar ook, omdat het kan buigen en draaien waardoor gemakkelijker verstuikingen ontstaan en verrekking en scheuring van banden. Tevens is het kniegewricht, anders dan het heupgewricht, niet goed beschermd door veel kraakbeen omdat de beenspieren geacht...

Candida Albicans, nieuwe inzichten

Candida albicans is een gist dat bij veel personen op de slijmvliezen van de mond en de geslachtsorganen en in de darmen voorkomt. Candida staat jaren in de belangstelling van de natuurgeneeskunde en is lange tijd een omstreden diagnose geweest. Hedendaagse inzichten geven aan dat Candida-soorten wel een negatieve invloed op de gezondheid kunnen...

Ziekte van Crohn

Ongeveer 65% van alle Crohnpatiënten hebben lage vitamine D-waarden in hun bloed. Ook de ernst van de ziekte is relateerd aan te weinig vitamine D. Kenmerkend voor de ziekte van Crohn zijn de gecompliceerde darmontstekingen, die de opname van mineralen (o.a. calcium) grondig verstoren. Samen met het vitamine D-tekort, de vitamine die de opname van calcium regelt, leidt...

bewegen, wandelen

Bewegen
Gezond oud worden

Naarmate mensen overdag meer uren zittend doorbrengen, is de kans groter dat ze vroeger overlijden. Dat is de conclusie van Canadese onderzoekers die verbonden zijn aan het Pennington Biomedical Research Center. De wetenschappers gebruikten gegevens van personen die in 1981 mee deden aan de Canada Fitness Survey. De deelnemers van de studie waren toen...

Herken burn-out signalen

Niemand wil in een burnout toestand terechtkomen, het overkomt je gewoon op een ellendige dag. Alleen wie is verantwoordelijk voor je burnout? Alleen jij zelf toch? Of je werkgever, je familie, je partner, de omstandigheden? Welke blijkbaar verkeerde beslissingen, bewuste en onbewuste, heb je gemaakt om in een burnout toestand te geraken?

Staar
Bij mensen die ouder zijn dan vijftig jaar zijn maculaire degeneratie en cataract veel voorkomende oogproblemen. Zeker maculaire degeneratie kan voor invaliderende problemen zorgen.
Deze oogkwalen kunnen nochtans zeer eenvoudig worden vermeden indien men dagelijks voldoende luteïne en zeaxanthine inneemt. Deze beide carotenoïden concentreren zich in de retina van het oog en...

Migraine
Vitamine B2 en magnesium tegen migraine.

Veel mensen hebben een tekort een vitamine B2 (riboflavine). Zoals alle soorten van de vitamine B groep, is riboflavine in water oplosbaar en kan het bijgevolg niet opgeslagen worden in het lichaam. Een dagelijkse aanvoer is noodzakelijk via de voeding of met voedingssupplementen.

Metabool syndroom X

Mensen die veel carotenoïden eten, en lycopeen in het bijzonder, verlagen hun risico om aan het metabolisch syndroom te lijden met 50 procent. Dit blijkt uit een Nederlandse studie waarvan de resultaten werden gepubliceerd in de Journal of Nutrition.

Viridian Najaar 2010 !

Het ritme van de dag en onze lifestyle wordt weer anders.
Maak kennis met mooie nieuwe producten van Viridian zoals de
100% Biologische Virgin Coconut Oil en de Saffraan!
Bereid uw klanten voor op de herfst en geef de juiste adviezen.
Ondanks moeilijke tijden, onze gezondheid staat voorop....

Spruitjes niet lekker, zo wel hoor!...

Om overgangsverschijnselen te bestrijden maakt men in de natuurgeneeskunde veelal gebruik van fyto-oestrogenen uit soja. Maar het is gebleken dat lang niet iedereen hier resultaat bij heeft. Echter in Europa groeien volop kruiden met dezelfde fyto-oestrogenen. De isoflavonen uit Rode Klaver en Hop zijn de beste bronnen, voor ons, uit onze eigen biotoop, om overgangsverschijnselen zoals...

(bron: NU.nl)
NEW - YORK Wandelen en gymnastiek zijn goed voor de hersenen van ouderen. Senioren die regelmatig bewegen, verbeteren onder meer het geheugen en de concentratie.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Aging Neuroscience.

De onderzoekers vergeleken tientallen ouderen tussen de zestig en tachtig jaar met een...

Glucosamine prodcuten

In december 2010 heeft de consumentbond een vergelijkend warenonderzoek gedaan onder glucosamine producten. Maar waar de consumentenbond niet testte op de aanwezigheid van de elementaire glucosamine, geen oordeel velt over de aanwezigheid over de essentiele hulpstoffen, enkelvoudige glucosamine producten met glucosamine combinatieproducten vergelijkt en de meeste kwaliteitsmerken buiten...

vegetarisch

Eet Minder Vlees voor een Gezonder Lichaam en een Gezondere Wereld

Wist je dat je met een kleine aanpassing in je levensstijl een enorme positieve impact kunt hebben op je gezondheid en de wereld om je heen? Lees over de voordelen van een leven met minder vlees. Dit is het eerste artikel in onze nieuwe categorie 'hou van de wereld' waarin we je tips geven hoe je een positieve impact...

Wat is acne? Acne is een storing in de huid m.b.t. de aanmaak van de talgproductie en de verdikking van de hoornlaag (bovenstaande laag v.d. huid). Door deze storing ontstaan er veel verstoppingen in de huid die kunnen leiden tot ontstekingen. Er zijn meerdere soorten acne, die op alle leeftijden kunnen voorkomen en niet alleen in de pubertijd. Acne kenmerkt zich door een...

Thuis Apotheek

Wekelijks of maandelijks voor uw medicijnen naar de apotheek of arts/specialist? Dat is vanaf nu niet meer nodig! De Thuisapotheek bezorgt uw medicijnen namelijk thuis, op uw werk of zelfs op uw vakantieadres! Wist u bovendien dat u niet gebonden bent aan uw eigen apotheek?

Alle gangbare medicijnen die...

Glucosamineshop

Ziet u door de bomen het bos niet meer door het grote aanbod van verschillende glucosamine producten? Als u de fora leest op internet ziet u deze klacht herhaaldelijk terugkomen. Glucosamineshop.nl is de eerste webwinkel in Nederland die een keuze maakt uit alleen de betere producten met glucosamine. Uit deze keuze hebben zij weer een test gedaan onder vijf categorieën.

De uitslag van...

Van de mensen met licht tot matig verhoogd cholesterol die een versterkt groenethee-extract namen met 75 mg theaflavine, 150 mg catechinen en 150 mg andere groenethee-polyfenolen, was het totale cholesterolgehalte 11 procent lager en het LDL-(slechte) cholesterolgehalte 16 procent lager.1

Wilt u meer weten over groene thee?
Stuur een mail naar:...

Vergeet die statines, want het mediterrane dieet kan ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol sterk daalt, zelfs bij mensen met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten. Bij een nieuw onderzoek dat zichzelf bestempelt als het eerste waarin de voordelen van dit voedingspatroon goed gemeten zijn, bleek dat zelfs deelnemers die maar een deel van het voedingspatroon overnamen, grote voordelen...

Even leek het of het ergste wel ontdekt was over ’s werelds best verkochte geneesmiddel. Maar niets blijkt minder waar.

Al in de tijd dat statines (cholesterolsyntheseremmers) algemeen werden aangeprezen als hét antwoord op een te hoog cholesterol en werden voorgeschreven aan miljoenen mensen, kwamen er steeds meer bijwerkingen aan het licht, variërend van spierzwakte tot...

Vitamine D krijgen wij voornamelijk uit zonlicht. Omdat de meesten van ons te weinig zon krijgen, is het advies van pijndeskundige Stewart Leavitt (onder supervisie van een erkend therapeut) dagelijks een supplement te nemen met 2000 IU vitamine D3 (cholecalciferol) plus een multivitamine die calcium en 400-800 IU vitamine D bevat (IU is een internationaal vastgestelde eenheid). Het maximale...

Volgens het Amerikaanse nationaal centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde (US National Center for Complementary and Alternative Medicine - NCCAM) bestaan er twee typen therapie‘n. Het eerste is gebaseerd op bio-elektromagnetisme en richt zich op elektromagnetische velden (electromagnetic fields - EMF's) zoals pulserende velden, magnetische velden en wisselstroom/gelijkstroom-...

Chronische pijn kan verschillende oorzaken hebben, maar soms is er geen aanwijsbare oorzaak. Toch is het antwoord van de geneeskunde doorgaans hetzelfde: het voorschrijven van pijnstillers. Paracetamol (acetaminofen) moet de pijn bestrijden door het pijnsignaal van de zenuwen te onderbreken of te onderdrukken. Opioïden daarentegen – die afkomstig zijn van opium en veel sterker zijn – grijpen...

Chronische pijn

Volgens de statistieken leven steeds meer mensen met chronische pijn, waarvoor de gewone behandeling niet helpt. Toch lijken er volgens de jongste onderzoeken legio alternatieven te zijn, van spirituele therapieën tot zoiets simpels als vitamine D.